40.

Országos
Borverseny

2019

image/svg+xml

Eredmények

Átadták a 2018. évi Országos Borverseny díjait

Közel 200 résztvevő − elsősorban bortermelők, valamint az agrárium számos szakmai szervezete és a kormányzati szervek képviselői − jelenlétében, ünnepélyes keretek között zajlott le július 10-én, Budapesten az Országos Borverseny eredményeinek ismertetése, valamint a szakmai zsűri által kiválónak minősített borok termelőit megillető díjak átadása.

Eredménykatalógus letöltése

A hazai szőlő-bor ágazat legszélesebb merítésű, egyben legismertebb bormustrája idén mind a versenyre nevező termelők száma, mind a nevezett tételek tekintetében rekordot döntött. A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, illetve Légli Ottó a Borverseny elnöke adta át.

A budapesti rendezvényen Légli Ottó, az Országos Borversenyt szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a 2018-ban immáron 39. alkalommal megtartott verseny ismertsége, illetve elismertsége az elmúlt évek tudatos munkájának eredménye. A HNT, mint a szőlő-bor ágazat szakmai önkormányzata olyan feltételrendszert alakított ki, amely biztosítja, hogy a magyar bortermelők teljes köre − az egyéni termelőtől kezdve a családi borászatokon át a nagygazdaságokig − érdekelt legyen a szakmai megmérettetésben.

Az OBV valójában nem egy önálló borverseny, hanem egy háromszintű országos borverseny-sorozat csúcsrendezvénye, amelyen a termelők a helyközségi, illetve borvidéki versenyeken már eredményesen szerepelt tételeikkel vesznek részt. A nevezés nem csak az objektív szakmai megmérettetés, a hazai és nemzetközi szakértők által alkotott zsűri részéről adott visszajelzés érdekében vonzó a termelők számára, de amiatt is, hogy az OBV-n eredményesen szerepelt borok alkotják azt az „elit borszalont”, ami meghatározó szerepet, illetve kiemelt támogatást kap a különböző a nemzetközi promóciós akciók lebonyolítása során.

Az OBV folyamatosan növekvő presztízse a magyarázat arra, hogy az ez évben a Balatoni borrégióban, Siófokon június 8. és 9. között tartott szakmai bírálaton az 51 fős zsűri összesen 223 borászat 770 tételét értékelte, ami 2017-hez mérten a résztvevők számának közel 15%-os, a nevezett tételek mintegy 25%-os növekedését jelenti. A bírálat, illetve az eredményhirdetés idén is a hagyományos 6 kategóriához igazodott, de a korábbi évekhez képest ezúttal több különdíj átadására nyílt lehetőség. A tradicionális bírálati kategóriák legjobbjai – fehérborok, rozék, vörösborok, természetes édes borok, pezsgők, illetve gyöngyözőborok – mellett különdíjat kaptak a szőlő-bor ágazati stratégiában kiemelt bortípusok legjobbjai (a hazai nemesítésű fajtából készült legjobb illatos fehérbor, a Kárpát-medencei fajtából készült legjobb száraz fehérbor, illetve a legjobb Kékfrankos), valamint a legjobb biobor.

A szervező HNT kiemelt szakmai partnere, a Takarék Csoport „A Takarékok Borait” termelő borászatoknak, míg a főtámogató MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a „Legjobb, ökológiai gazdálkodásból származó friss fehérbor” termelőjének adott át különdíjat. A 2018. évi Országos Borverseny legeredményesebb borászatának a Mészáros Borház bizonyult.

Nagy aranyérem
image/svg+xml 3
Aranyérem
image/svg+xml 119
Ezüstérem
image/svg+xml 112
Összesen
image/svg+xml 234
A kategóriák győztesei
A legjobb fehérbor
Varga Pincészet / Aranymetszés Friss Olaszrizling 2017
A legjobb rozéborok
Paulus Molnár Borház / Paulus Rosé 2017
Várszegi Pincészet / Rosé 2017
A legjobb vörösbor
Mészáros Borház / Bodzási Kékfrankos 2015
A legjobb gyöngyözőbor
Fodorvin Családi Pincészet / Gyöngyike 2017
A legjobb pezsgő
Légli Szőlőbirtok / VILLA BOCLAR 2013
A legjobb természetes édes bor
Budányi Pincészet / 6 puttonyos Aszú 1999
Nagydíjak
A legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából
Garamvári Szőlőbirtok / Irsai Olivér 2017
A legjobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából
Tornai Pincészet / Top Selection Aranyhegy Juhfark 2016
A legjobb Kékfrankos
Mészáros Borház / Bodzási Kékfrankos 2015
Különdíjak
A legjobb biobor
Pendits / Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. különdíja
Szászi Birtok / Badacsonyi Rózsakő 2017
Smile Wine 2018 Hungary Különdíj
Takler Borbirtok / Szenta-hegyi Kékfrankos 2016
A WINEDATA különdíja
Petrény Winery / Egri Cabernet Franc Superior 2011
A Takarék Csoport különdíjai
A Takarékok Fehérbora
Bárdos és Fia Pincészet / Chardonnay „Selection” 2016
A Takarékok Rozébora
Koch Borászat / Frisch Rosé Cuvée 2017
A Takarékok Vörösbora és egyben A Takarékok Bora
Ikon Borászat / Tulipán 2012
A legeredményesebb 1000 hl alatti termelő
Budányi Pincészet
A legeredményesebb borászat
Mészáros Borház
1 nagy aranyérem, 2 aranyérem
Főtámogató
Támogatók
Az Országos Borverseny kiemelt informatikai szolgáltatója a WineData.
  • Intelligens online termelésmonitoring
  • Környezeti adatok és növényvédelem
  • Automatizált teljeskörű adminisztráció
OKOS BORVIDÉK • PRÉMIUM BOROK